no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Άλαν Πάτον: Η Google τιμά τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα και ακτιβιστή


115 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα και ακτιβιστή Alan Stewart Paton
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018
 
UPD:02:57
Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης είναι αφιερωμένο στην 115η επέτειο από τη γέννηση του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα και ακτιβιστή Άλαν Πάτον (Alan Stewart Paton).
Με το έργο του, ο Πάτον «σύστησε» ουσιαστικά τη Νότια Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, πριν ξεκινήσει η περίοδος του Απαρτχάιντ.
Γεννημένος στις 11 Ιανουαρίου 1903 στην επαρχία Natal (σημερινή KwaZulu-Natal), ο Άλαν Πάτον σε νεαρή ηλικία, έζησε έντονα το μαρτύριο των σωματικών τιμωριών. Γεγονός που τον οδήγησε να αντιταχθεί δια βίου σε κάθε μορφή απολυταρχισμού και σωματικής βίας. Αργότερα, ως διαχειριστής του σωφρονιστηρίου Diepkloof, για νεαρούς μαύρους παραβάτες, ανέπτυξε ένα αμφιλεγόμενο αλλά βαθιά ανθρώπινο σύστημα σωφρονιστικής μεταρρύθμισης, το οποίο περιλάμβανε ανοιχτούς κοιτώνες, εργασία εκτός των τοίχων της φυλακής, καθώς και επισκέψεις στο σπίτι.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πάτον περιόδευσε εγκαταστάσεις διορθωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισε να γράφει το «Cry, the Beloved Country». Το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1948, το έτος κατά το οποίο το απαρτχάιντ ήταν επίσημα θεσμοθετημένο, ξεκινώντας τέσσερις δεκαετίες φυλετικού διαχωρισμού στη Νότιο Αφρική. Το μεγαλύτερο έργο του είναι μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης, καθώς δύο πατέρες καταλήγουν να συμφωνούν με την απώλεια των γιων τους.
Το σημερινό Doodle απεικονίζει τον Πάτον σε μια βόλτα με το τρένο στο οποίο φέρεται να έλαβε έμπνευση για να γράψει το «Cry, the Beloved Country», γιορτάζοντας τα 115α γενέθλια ενός οραματιστή που αγωνίστηκε για βασικές ανθρώπινες αρχές αγάπης, μη βίας και ισότητας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου