no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΠΩΛΟΥΝ πρόσφυγες ως σκλάβους σε δημοπρασίες στη Λιβύη...

ΠΩΛΟΥΝ πρόσφυγες ως σκλάβους σε δημοπρασίες στη Λιβύη...

Ντροπή και προσβολή για την ανθρωπότητα. // Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στις αδιανόητες φρικαλεότητες...


Είναι 2017. Κι όμως άνθρωποι πωλούνται σε δημοπρασίες. Για 400 ή 800 δολάρια. Ένα συνταρακτικό βίντεο που φέρνει στο φως το CNN καταγράφει μια τέτοια δημοπρασία στη Λιβύη. Ένας άντρας, Νιγηριανός μετανάστης, περίπου 20 ετών στέκεται μπροστά στην κάμερα κι ένας άντρας φωνάζει τα ποσά: «Κλείνει» στα 1.200 δηνάρια Λιβύης (περίπου 800 δολάρια) ακούγεται να λέει.
Σύμφωνα με την ρεπόρτερ που κατέγραψε το βίντεο, η ίδια είδε εκατοντάδες ανθρώπους να πωλούνται μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα σπίτι έξω από την Τρίπολη τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Περνούν από τη Λιβύη με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη κι είτε εγκλωβίζονται εκεί, είτε στέλνονται πίσω από την ΕΕ.
Καταλήγουν έρμαιο στα χέρια των διακινητών. Έτσι, οι τελευταίοι γίνονται ιδιοκτήτες και οι μετανάστες και πρόσφυγες μετατρέπονται σε σκλάβους.
Την απόλυτη φρίκη βιώνουν 
οι μετανάστες στη Λιβύη

Στο μεταξύ, συγκλονισμένοι από τις εικόνες που αντίκρισαν δηλώνουν παρατηρητές του ΟΗΕ που επισκέφθηκαν χώρους κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία.
«Οι παρατηρητές (του ΟΗΕ) συγκλονίστηκαν απ’ αυτά που είδαν: χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά αδυνατισμένους και τραυματισμένους, στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλον, περιορισμένους μέσα σε υπόστεγα (...) απογυμνωμένους από την αξιοπρέπειά τους», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Μας χτυπάνε καθημερινά
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε αυτά τα κέντρα είπαν στον ΟΗΕ ότι τους κτυπούσαν οι φρουροί. «Μας χτυπάνε καθημερινά, χρησιμοποιούν ηλεκτρικά γκλομπ, μόνο και μόνο γιατί ζητάμε τροφή ή (ιατρική) φροντίδα ή πληροφορίες για το πρόκειται να μας συμβεί», δήλωσε ένας μετανάστης από το Καμερούν στους παρατηρητές του ΟΗΕ.
 Διακινητές και φρουροί βιάζουν τις γυναίκες
Όσο για τις γυναίκες, βιάζονται όχι μόνο από τους διακινητές αλλά και από τους φρουρούς των επίσημων κέντρων κράτησης.
Ο Ζέιντ κατήγγειλε την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη» τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα αυτή.
«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στις αδιανόητες φρικαλεότητες που υφίστανται οι μετανάστες στη Λιβύη και να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο βελτιώνοντας τις συνθήκες κράτησης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ζέιντ, ο οποίος είπε πως «η πολιτική της ΕΕ που συνίσταται στο να βοηθά τους Λίβυους ακτοφύλακες και να στέλνει πίσω τους μετανάστες είναι απάνθρωπη».
«Τα δεινά που υφίστανται οι μετανάστες που κρατούνται στη Λιβύη είναι μια προσβολή στη συνείδηση της ανθρωπότητας», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η κατάσταση έχει γίνει «ολέθρια».
Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς η ομάδα επαφής για τη μεταναστευτική διαδρομή στη κεντρική Μεσόγειο - όπου συμμετέχουν 13 ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες μεταξύ των οποίων η Λιβύη - αποφάσισε χθες, σε συνάντηση στην ελβετική πόλη Βέρνη, να βελτιώσει την κατάσταση των μεταναστών στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές σε αυτή τη λύση.
Στην ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής καταγγέλλει την βοήθεια που παρέχει η ΕΕ και η Ιταλία στους Λίβυους ακτοφύλακες για να σταματούν τους μετανάστες στη θάλασσα, «παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για την τύχη των μεταναστών.
«Οι αυξανόμενες παρεμβάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της δεν έχουν μέχρι τώρα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των καταπατήσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών», εκτιμά ο Ζέιντ.
«Το σύστημά μας επιτήρησης δείχνει στην πραγματικότητα μια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής τους στη Λιβύη», λέει, διευκρινίζοντας πως «παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων» μετέβησαν, από την 1η έως την 6η Νοεμβρίου, στην Τρίπολη προκειμένου να επισκεφθούν τα κέντρα κράτησης και να συνομιλήσουν με κρατούμενους μετανάστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιβυκού τμήματος για τη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, τα οποία επικαλείται ο ΟΗΕ, 19.900 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτά τα κέντρα στις αρχές Νοεμβρίου, έναντι περίπου 7.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτή η μεγάλη αύξηση των κρατήσεων ακολουθεί τις βίαιες αντιπαραθέσεις στη Σαμπράτα, μια πόλη της δυτικής Λιβύης που έγινε σημείο αναχώρησης των μεταναστών προς την Ευρώπη.
 «Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μάρτυρες»
«Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί μάρτυρες της σκλαβιάς της σύγχρονης εποχής», καταλήγει ο Ύπατος Αρμοστής, καλώντας τις λιβυκές αρχές να μην θέτουν υπό κράτηση τους μετανάστες.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, περίπου 157.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου (έναντι περίπου 341.000 την ίδια περίοδο το 2016), από τους οποίους το 75% στην Ιταλία. Σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου.
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου