no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ...

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ: 

Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ένα μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών προσέγγισε την Ουρουγουάη. Η θάλασσα και πάνω απ' όλα η ύπαρξη του λιμανιού (που έδωσε δουλειά σε πολλούς μετανάστες) πιθανόν τους έκανε να αισθανθούν σαν το σπίτι τους. Όμως, αποφασιστικός παράγοντας για την εγκατάσταση τους είναι η εγκαρδιότητα με την οποία έγιναν δεκτοί.
Η Ελληνική Κοινότητα Ουρουγουάης, που γιορτάζει φέτος τα 100 της χρόνια, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916 και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. «Ο ελληνισμός βρήκε ένα μέρος φιλόξενο, τους δέχθηκε τους Έλληνες πολύ καλά και τους έδωσε σιγουριά για το μέλλον τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δημήτρης Λίνας.
«Οι Ουρουγουανοί όχι μόνο έχουν φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά λατρεύουν κάθε τι ελληνικό, είναι μέρος της μόρφωσης που έχουν πάρει, το ζούμε καθημερινά» υπογράμμισε. Περίπου 6.000 Ουρουγουανοί έχουν μάθει Ελληνικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τμήμα της παραλιακής λεωφόρου της πρωτεύουσας της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο, ονομάστηκε "Ελληνική Δημοκρατία" και σε πλατεία δόθηκε το όνομα "Αθήνα".
Πρόσφατα παρουσιάστηκε η έκδοση με τίτλο "Πρώτα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Ουρουγουάης", όπου πρώην πρόεδροι της χώρας και άλλες προσωπικότητες έχουν γράψει άρθρα για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ιστορία της κοινότητας.
Στην εκδήλωση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αναμνηστικού γραμματοσήμου των Ουρουγουανικών ταχυδρομείων για τα 100χρονα της ελληνικής κοινότητας. Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λουίς Χερέρα, η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουρουγουάη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Νίκος Κονιαλίδης, η οικογένεια του οποίου έχει ευεργετήσει σημαντικά την κοινότητα.
Ο κ. Λίνας εκτίμησε ότι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες στην Ουρουγουάη, μαζί με τους μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς είναι 2.000. Η ελληνική κοινότητα διαθέτει σχολείο, στο οποίο διδάσκουν δύο δάσκαλοι από την Ελλάδα, αίθουσα εκδηλώσεων, εκκλησία αφιερωμένη στον 'Αγιο Νικόλαο, χορευτικό συγκρότημα, ορχήστρα, γήπεδο ποδοσφαίρου και βόλεϊ.
Επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής, που δραστηριοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στα ναυτιλιακά, στις εισαγωγές-εξαγωγές, και την υφαντουργία, έχουν αφήσει τη "σφραγίδα" τους στην οικονομική ζωή της Ουρουγουάης. Έλληνες είναι "καπετάνιοι" σε τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες, τον Όμιλο Τσάκος και τις Navios και Lavinia.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100χρονων της Ελληνικής Κοινότητας έχουν ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι. Όπως επισήμανε ο κ. Λίμας οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συμμετοχή των Ουρουγουανών, δεν είναι "εσωτερική υπόθεση της κοινότητας".
_____________
ΑΠΕ-ΜΠΕ