ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ, 
  ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ   ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ  
Ψηφίσματα αλληλεγγύης
Δημοσίευση: Πέμ, 13/06/2013 - 09:53

Από τη συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ

Με ανακοινώσεις, ψηφίσματα και κινητοποιήσεις Έλληνες μετανάστες που ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού καταδικάζουν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ελληνικές Κοινότητες και Σύλλογοι, από την Τσεχία ως την Σουηδία και από τον Καναδά ως τηΓερμανία καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.
Όπως σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα, πλήττονται και οι ίδιοι από το κλείσιμο η ΕΡΤ, αφού η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι για πολλούς το μοναδικό μέσο πληροφόρησης και επαφής τους με την Ελλάδα.
Κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν την Τετάρτη σε Σουηδία, Γαλλία και Βρετανία. Οι Έλληνες κομμουνιστές και οι φίλοι του ΚΚΕ που ζουν στο εξωτερικό πρωτοστατούν στην έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες.
Διαδήλωσαν στην Στοκχόλμη
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών και η Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών στη Στοκχόλμη διοργάνωσαν την Τετάρτη, με μεγάλη αμεσότητα μιά πρώτη αντίδραση ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην οποία προχωράει η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά).
Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την πολιτική αυτή που κλείνει δημόσιους οργανισμούς και στέλενει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Επίσης η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) μαζί με τις Ελληνικές Κοινότητες στη Στοκχόλμη προγραμματίζουν συγκέντρωση για το Σάββατο στο κέντρο της Στοκχόλμης στις 2 η ώρα το μεσημέρι.  Το διοικητικό συμβούλιο τηςΟμοσπονδίας εξέδωσε ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ (μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ).
Επίσης, η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης έβγαλε ψήφισμα καταδίκης του κλεισίματος της ΕΡΤ.
«Η Ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, που σταματά τη δημόσια ενημέρωση και πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.  Επίσης καταγγέλλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση είναι ο μοναδικός μη διαδικτυακός τρόπος ενημέρωσης και επαφής με την ελληνική πραγματικότητα για την ομογένεια καθώς πρόκειται για τη φωνή της Ελλάδας σε όλο τον πλανήτη.
Είναι μια φωνή που χρόνια τώρα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τον ελληνισμό στο σύνολο του.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων καθώς και σε όλο τον ελληνικό λαό που αντιστέκεται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».
Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 19.00
Η Τομεακή Οργάνωση Βρετανίας του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα για εξόρμηση-κινητοποίησηστην πλατεία Trafalgar την Τετάρτη στις 19.00 στο Λονδίνο. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε παράλληλα με την προσπάθεια ενημέρωσης-εξορμήσεων που γίνονται στους χώρους δουλειάς και σε άλλες πόλεις για να εκφραστεί και στη Βρετανία η συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΕΡΤ από εργαζομένους και σωματεία.
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Παρίσι 
Η ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ κάλεσε τους μετανάστες που ζουν στο Παρίσι να λάβουν μέρος την Τετάρτη το απόγευμα σε συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στις 18.00 στο μετρό Boissere στο Παρίσι. Στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη πορεία προς την ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία.
Αλληλεγγύη στους εργαζομένους της ΕΡΤ και από τους Έλληνες που ζουν στη Γερμανία
Το κλείσιμο της ΕΡΤ που αποφάσισε η κυβέρνηση καταγγέλλει η Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης (μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ). Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας και η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ.
Η Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης & Περιχώρων καταγγέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση με το τερατούργημα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που παράλληλα ανοίγει φαρδιά πλατιά την πόρτα της ιδιωτικοποίησης και στους άλλους δημόσιους φορείς που καταργεί.
Ψήφισμα καταγγελίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και Αλληλεγγύης στους εργαζομένους της ΕΡΤ εξέδωσε η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ότι ιδιαίτερα η δορυφορική ΕΡΤ αποτελούσε για τους απόδημους Έλληνες μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που «σε μια ακόμα απόδειξη της αντεργατικής και αντιλαϊκής της κατεύθυνσης, δρομολογεί απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων θα φέρει νέο χτύπημα στη λαϊκή οικογένεια».
Η Ελληνική Κοινότητα Σόρντορφ και περιχώρων εκφράζει την αλληλεγγύη της τονίζοντας ότι την ίδια «αντιλαϊκή πολιτική βιώνουν και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Η υποβάθμιση και το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, των ελληνικών κοινοτήτων είναι συνέπειες της ίδιας πολιτικής. Άρα το μέτωπο πρέπει να είναι κοινό, ο αγώνας να είναι κοινός».
Με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται έντονα η Ελληνική Κοινότητα Άαχεν «για το αίσχος να βάλει η τρικομματική κυβέρνηση λουκέτο στην ΕΡΤ» και τονίζει ότι οι μετανάστες της πόλης είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα αγωνιστούν μαζί τους από το δικό τους μετερίζι.
Την απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ καταγγέλλει και η Ελληνική Κοινότητα του Ανόβερουεκφράζοντας τη συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό που αντιστέκεται στα βάρβαρα, αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και των μεταναστών.
Η Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών Βερολίνου κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στην ελληνική πρεσβεία ψήφισμα καταγγελίας της αντιλαϊκής απόφασης της κυβέρνησης. ΗΑγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών Μονάχου με ανακοίνωσή της καλεί την Πέμπτη, 10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Ελληνικό Προξενείο στις 10.00.
Κινητοποιήσεις ενημέρωσης των μεταναστών και των Γερμανών εργαζομένων για τις εξελίξεις διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπως την Πέμπτη το πρωί στο Ντίσελντορφ με εξορμήσεις στα ελληνικά σχολεία και στο κέντρο της πόλης, καθώς και στη Στουτγάρδη.
Αλληλεγγύη από την Τσεχία
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ εκδηλώνουν με ψήφισμα της Λέσχης Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ, της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Τσεχίας, ενώ καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αναλυτικά:
«Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και όλου του ελληνικού λαού ενάντια στην απαράδεκτη, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλούμε να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και να μην επιτρέψουν να περάσει η τρομοκρατία αυτή.
Εμείς θα κάνουμε το παν για να ενημερώνουμε τους συναδέλφους σας και όλους τους εργαζόμενους στην Τσεχία και καλούμε όλους τους Έλληνες στην Τσεχία να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και του ελληνικού λαού και να εναντιωθούν σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ».
Βρυξέλλες: Καταδίκη του κλεισίματος της ΕΡΤ και κινητοποίηση στην ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο
Οι Έλληνες μετανάστες που ζουν στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο την Πέμπτη 13 Ιούνη στις 17.00 ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Bελγίου, Φίλιππος Kτενάς, σημειώνει: «Η συγκυβέρνηση του "νόμος και τάξη", παρά την αντίδραση των εργαζόμενων της ΕΡΤ καθώς και εκατοντάδων εργαζόμενων, σωματείων, ομοσπονδιών που στηρίζουν τον αγώνα τους, με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων κατέβασαν τις κεραίες του αναλογικού σήματος της ΕΡΤ.
Η πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, τρόικας και εργοδοσίας είναι βαθιά αντεργατική, πολλαπλασιάζει τις στρατιές των ανέργων.
Καλούμε τους Βέλγους εργαζόμενους μαζί με τους Έλληνες μετανάστες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για μην κλείσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ και κανένας εργαζόμενος να μη μείνει στο δρόμο. Η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης είναι κοινή στο Βέλγιο, στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ.
Καλούμε τους Έλληνες μετανάστες και τις μετανάστριες στο Βέλγιο να απαιτήσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στον εργαζόμενο λαό που πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική».
Ψήφισμα των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ
Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο, η Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση και ηΟργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης εξέδωσαν ψήφισμα σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ (διαβάστε το κάνοντας ΚΛΙΚ εδώ).
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν και ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αντιστασιακών του Κεμπέκ στον Καναδά με ψήφισμά τους. Αναλυτικά:
«Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που χαρακτηρίζουν δικτατορικά καθεστώτα, η συγκυβέρνηση της Ελλάδας προωθεί το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας απόφαση. Σκοπό έχει να χτυπήσει το δικαίωμα της πληροφόρησης του ελληνικού λαού και να επιτρέψει στην κυβέρνηση, την ΕΕ, την τρόικα και την εργοδοσία να περάσουν ευκολότερα την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική τους.
Οι Έλληνες μετανάστες του Μόντρεαλ καταγγέλλουμε το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ως ενέργεια που κόβει τη γέφυρα επικοινωνίας με την πατρίδα, μας αποκόβει από τις ρίζες και τον πολιτισμό μας και αποδεικνύει υποκριτικές τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων περί "ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτείας για τον απόδημο ελληνισμό».
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων φορέων και οργανισμών και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους της ΕΡΤ και σε όλους τους Έλληνες εργάτες, που αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
Αλληλεγγύη από την Αυστραλία  
Ο Εργατικός Σύνδεσμος Δημόκριτος Μελβούρνης, ο Εργατικός Σύνδεσμος Άτλας Σίδνεϊ, οΕργατικός Σύνδεσμος Σωκράτης Νιουκάστλ, ο Εργατικός Σύνδεσμος Πλάτων Αδελαΐδαςκαι η Λέσχη φίλων ΚΚΕ Μελβούρνης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν αναλυτικά:
«Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφάσισε επιδιώκει την κατάργηση και την συγχώνευση δημόσιων φορἐων και οργανισμών. Η απόφαση με την οποία καταργείτε η ΕΡΤ πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και παραδίνοντας τον τομέα της ενημέρωσης στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών θα έχει επιπτώσεις και στους Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας μιας και είναι το καθημερινό  μέσο πληροφόρησης και επαφής που έχουν οι περισσότεροι με την Ελλάδα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ οι οποίοι αν ορθώσουν ανάστημα και οργανώσουν και συντονίσουν την πάλη τους και με τους άλλους εργαζόμενους στους δημόσιους οργανισμούς μόνο τότε θα μπορέσουν να βάλλουν φραγμό στα σχέδια της τρικομματικής Κυβέρνησης να τους πετάει στο δρόμο της ανεργίας. Καλούμε τους μαζικούς φορείς και κοινότητες και όλους τους  Έλληνες μετανάστες και τις μετανάστριες της Αυστραλίας να απαιτήσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καθώς και σε όλους τους  εργαζόμενους που αντιστέκονται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».
Απόφαση καταδίκης έχει πάρει και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

1 / 1